Muldvarp

Hvepse, bier og murbier:

Pris på bekæmpelse
Bekæmpelse af hvepse
FAQ om hvepse
Hvepsebo
Bisværm
Murbier
Hvepse
Hvepsestik
Apifobi
Hvepse: danske arter
Vidste du at?

 

Bekæmpelse af hvepse og murbier for både private og virksomheder siden 2007

Hvepse: hvepsebo

Hvepseboet grundlægges på ny hvert forår af en hvepsedronning, befrugtet hun, der har overlevet vinteren i et skjulested.

Hvepse dronninger kommer frem i slutningen af april - starten af maj og søger efter et godt sted for for at starte boet.

Hvepseboet laves af træ, der er tygget sammen med hvepse spyt, hvorved der fremkommer et papiragtigt byggemateriale.

Dronningen alene bygger den første lille cellekage af reden, der anlægges i hulheder i jorden, fx i gamle musereder, frit hængende fra en gren eller fra loftet i et udhus, men også i kompostbunker, fugle redekasser, i buske, hule træer o.l. Hun må også ene passe det første kuld yngel, indtil de første voksne klækkes, hvilket kan ske i løbet af en måned.

De hvepse, der nu træder hjælpende til med hvepseboets videre opbygning, er alle golde hunner, arbejdere. Senere på sommeren kommer også hanner og nye hvepsedronninger, der i samme samfund kan være af meget forskellige størrelse.

Alle boets cellekager består blot af et lag sekskantede celler, der vender åbningen nedad.

Larverne fodres med dyrisk føde, andre insekter, der først er blevet tygget af arbejderne.

Efterhånden som samfundet vokser, bliver den nye cellekage føjet til under de allerede dannede, således at boet bliver i vandrette etager.

 Den første cellekage er hæftet op ved en lille stilk, men efterhånden som den skal bære flere og flere cellekager, forstærkes den.

Mellem etagerne ses forbindende bjælker, hvis antal og tykkelse også  tilpasses belastningen. Kagerne omgives af et papiragtigt hylster. Dette afgnaves, når cellekagerne skal vokse.

Hylsteret gøres større og større af nye lag med luft imellem, en effektiv varmeisolering, der bevirker, at temperaturen i hvepseboet kan ligge højere end omgivelsernes.

Hvepsene søger for en ret konstant høj temperatur til larverne, omkring 30 °C, og den temperatur kan holdes, selv om ydertemperaturen en kølig august nat falder til 12 - 15 °C.

Skulle ydertemperaturen stige over larvernes optimale temperatur, kan hvepsene alligevel holde temperaturen i hvepseboet nede ved at bære vand hjem, som spyttes ud, så fordampningen kan køle.

Hvepsebo kan vokse til størrelse som en mægtigste vandmeloner, i nogle tilfælde helt op til 45 cm i diameter, og der kan være op til 5.000 - 10.000 hvepse i hvepseboet.

Når efteråret kommer, kaster arbejderne de sidste larver ud af hvepseboet, og efterhånden opløses samfundet fuldstændigt.

De nye dronninger har dog forinden parret sig med hanner, der kendes på de særlig lange følehorn, og derefter opsøgt et sted at overvintre. Det kan være i et hult træ, under løs bark, eller i en brændestak. De er kun dem der overvintrer, resten af hvepsefamilien uddør.

Hvepsefjerner Svend Sørensen med et stort hvepsebo som han har fjernet

Butik
Borebiller
Dræbersnegle
Duer og måger
Edderkopper
Flagermus
Fluer
Husmår
Hvepse
Klannere og biller
Mosegris
Muldvarp
Mus
Myrer
Møl
Rotter
Stankelben
Væggelus
Ukudt
Spørg om skadedyr
Om os
Job

Jeg har fjernet mange hvepseboer i mit liv, og bliver hver gang vedvarende fascineret af de fantastiske bygningsværker hvepsene udfører. Også selv om det er meget skrøbelige konstruktioner de bygger og ofte på uhensigtsmæssige steder. Her har vi et hvepsebo der kun er få uger gammelt. Den første generation af nye hvepse er endnu ikke udklækket, og hele arbejdet med bygning og æglægning til nye hjælpehvepse er udført kun af hvepsedronningen selv:

Hvepsebo i en cowboyhat

 Jeg hænger min (cowboy) hat som jeg vil, og sætter den gerne på spil... og så kommer der hvepse og bygger sit bo i den. Og så får man et hvepsebo så hatten passer:

Hvepsebo på et dørgreb

Dette hvepsebo blev bygget, imens familien holdt sommerferie. Højst sandsynligt, har en af naboerne ødelagt hvepsenes bolig uden at fjerne den helt. Hvepsefamilien var både stor og stærk, så hvepsene har bygget et nyt bo i løbet af et par uger i august... og denne gang på et dørgreb på huset bagdør:

Hvepsebo fuld af hvepse dronninger.

Hvepsebo i hæk, fjernet i september. Meget tæt indpakning i mange lag 'papir' for at beskytte mod vejrliget. Hvepseboet var fuld af nye dronninger, man kan sagtens se forskel i størrelsen, dronninger er meget større og har meget længere krop end almindelige hvepse. Det er nemlig om efteråret, at dronninger flyver ud og parrer sig for at sikre næste generation af hvepse:

Hvepsebo i en havehynde

Hvepsene har gravet sig ind i en havehynde og bygget deres bo der. Boet har overlevet flere forsøg på at jage  hvepsene væk fra havehuset. Ejeren måtte opgive og nøjes med at sidde på terrassen på en bare stol:

Hvepsebo i gadelampe

Det er godt med nogen natbelysning og elvarme. Og så har man en ekstra indgang - en ægte luksus hvepsebolig i Højbjerg:

Hvepsebo i badetønde

Hvepse kan vist også have en forkærlighed for wellness, sauna, spa og udeluksus: 

Hvepsebo i emhætte

I ly of læ for regn og vind, undtagen når der skal laves mad. Hvepsene blev næsten blæst ud af boet når emhætten kørte, men de arbejdede på at gøre hvepseboet stort og tilstoppe emhætten helt:

sdfsdfs

Hvepsebo under parasol

Det øsede ned den gang jeg skulle fjerne hvepseboet, men under parasollen var hvepseboet beskyttet både mod sol og regn. Desværre, kunne boligejere ikke undvære sin terrasse hele sommeren, så hvepseboet blev fjernet:

Hvepsebo i fuglefoderbræt

Husk at fodre fuglene ikke kun om vinteren, men også om sommeren! Ellers risikerer du at en hvepsefamilie indtager foderbrættet:

Hvepsebo på værkstedslampe

Bekæmpelse af hvepse er på ingen måde en kedelig opgave. Hvepsene er opfindsomme og bygger deres hvepsebo mange underlige steder, som her på en værkstedslampe:

Stor gedehams i fuglekasse

Stor gedehams har slået sig ned i en gammel fuglekasse. En voksen stor gedehams er betydelig større end en almindelig gedehams (hveps), med stor gedehams bo er ikke ret stor og kan sagtens være i en fuglekasse. Gedehamsboet er godt bevogtet af vagtgedehamse, som går straks i angreb, hvis de mener at boet er truet:

Hvepsebo i ventilationskanal

Hvepsene har omhyggeligt bygget et bo i udluftningskanalen fra badeværelset uden at stoppe ventilatoren. Desværre, blev de alligevel opdaget og efterfølgende fjernet:

Hvepsebo i vinterdæk

Vinterdækkene skal først bruges til vinter, da er vi (hvepse) væk!

Hvepsebo i Provance

Reden er bygget først i januar, hvor dagtemperaturen i skyggen var 14-19˚ og de fleste dage var der fuld sol:

Hvepsebo i kabeltromle

blev først opdaget når tromlen skulle flyttes og kablet bruges:

Et lille dekorativt hvepsebo i Brædstrup:

Hvepsebo i en redekasse

Det sker ofte at en fuglekasse bliver beboet af hvepse i stedet for musvitter eller blåmejser:

Et stort hvepsebo i garage med mange hvepse

De fleste aktive hvepseboer i august bliver meget store og indeholder mange arbejdshvepse, men også mange nye hvepsedronninger som snart skal flyve ud, parre sig, overvintre og grundlægge et nyt hvepsebo til næste år:

Et hvepsebo bag skodderne

Et hvepsebo i et sommerhus på den indvendige side af skodderne:

Hvepsebo i en udendørs badetønde

Et ægte vildmarks bad:

2 gamle hvepseboer på loftet

Det er ikke nødvendigt at fjerne gamle hvepseboer fra sidste år, hvepsene genbruger dem aldrig. Men der er mange der vil have dem fjernet alligevel.