Muldvarp

Hvepse, bier og murbier:

Pris på bekæmpelse
Bekæmpelse af hvepse
FAQ om hvepse
Hvepsebo
Bisværm
Murbier
Hvepse
Hvepsestik
Apifobi
Hvepse: danske arter
Vidste du at?

 

Bekæmpelse af hvepse og murbier for både private og virksomheder siden 2007

Professionel bekæmpelse af hvepse

Vi fjerner helt eller bekæmper alle slags hvepsebo: både frithængende (fjernes typisk helt), hvepsebo i en hæk, hvepsebo i et skur, hvepsebo i kompostbunken, hvepsebo under tagudhæng eller brædderne, hvepsebo i krybkælderen. 

Bekæmpelse påtages med professionelle bekæmpelsesmidler og professionelle udstyr.

Vi giver garanti for det pågældende hvepsebo.

Hvepse: bekæmpelse

Der findes mange måder at bekæmpe hvepse på, også nogle som man selv kan gøre. Nogle af disse metoder kan f.eks. være brugen af gift, at støvsuge dem op osv. Men man skal kun fjerne hvepsene, hvis de generer eller er til fare for nogen, da hvepse i sig selv er nyttedyr, ved at de hjælper med at dræbe mange uønskede insekter, som ellers ville spise afgrøder i enten haven eller på marken.

Hvis man vil fjerne et hvepsebo, gør man det for det meste fra starten af foråret og hen til sensommeren. Hvis man finder et hvepsebo her efter, vil der ikke være stor grund til at fjerne det, da hvepsene alligevel vil dø, når vinteren kommer. Du vil herefter nemt ville kunne fjerne boet, uden at risikere noget.

Jo tidligere på året du fjerner hvepseboet, jo lettere vil det også være at fjerne boet. Dette er fordi, at dronningehvepsen i det tidlige forår, kun ville have nået at starte en lille koloni af hvepse. Men jo mere tid der går jo mere vil kolonien vokse, indtil slutningen af august, hvor det sidste kuld af hvepse vil blive udklækket. Her vil hvepsene også være mere aggressive, da de vil gøre alt for at beskytte de nye dronninger, som de sidste kuld vil normalt bestå af.

Det bedste tidspunkt på dagen at fjerne et hvepsebo, er når det bliver mørkt, da alle hvepsene vil være inde boet, så på dette tidspunkt er du er sikker på at fange alle hvepsene på en gang. Hvepsene er også ofte mindre aggressive om natten på grund af de lavere temperaturer. Professionel bekæmpelse af hvepse med gift og insektpulver kan også udføres om dagen.

Hvepse: forebyggelse

Hvepsene genbruger aldrig et gammelt hvepsebo og starter hvert år på nyt. Det er normalt umuligt at forudse hvor hvepsene vil bygge sit hvepsebo: på løftet, i de gamle træstump, i et cykelskuet, i et hul i jorden eller i en kompostbeholder. Et hvepsebo bliver startet af en hvepsedronning, som i starten er helt alene om at bygge det, og man ligger oftest først mærke til hvepseboet, når der kommer nye hvepse frem, og trafik fra og til hvepseboet bliver betydelig større.

Men der er kendt tilfælde, hvor hvepsene år efter år bygger sit bo det samme sted, som de finder særlig attraktiv. I disse tilfælde kan man i nogen grad forhindre at hvepsene etablerer sig der ved at bruge insektnet. Insektnettet kan være specielt effektivt, hvis man sætter det over udhængsbrædder og andre steder, hvor der er direkte adgang op under taget og der hvor der er huller ind til hulmuren.

Har hvepsene været på lofter, i udluftningskanaler eller i hulmure, er det vigtigt inden næste forår at få lukket adgangen til disse steder. Det vil forhindre den nye generation af dronninger i at komme ind og starte et nyt bo.

Hvepsedronninger kommer frem i april - starten af maj, afhængig af vejret. De første hvepsedronninger kan i den periode ofte ses i fx solbærblomster og stikkelsbærblomster, og senere også på træhegn, træhytter o.l., hvor de gnaver i træet. Finder man hvepsedronninger i denne periode og slår dem ihjel, vil et hvepsebo aldrig blive etableret. Men husk: hvepse er også nyttedyr!

Man kan også vælge at inspicere tidligt på sommeren og uskadeliggøre eventuelle hvepsereder, inden de bliver alt for store.

Når en hvepsedronning om foråret søger efter et godt sted for at etablere et nyt hvepsebo, vil hun prøve at vælge de steder hvor der ikke er så mange andre hvepse og dermed vil der være flere muligheder for en ny hvepsefamilie for at finde mad. Opsætning af et kunstigt hvepsebo der hvor hvepsene er absolut uønskede, f.eks. ved husets hoveddør, i nærheden af terrassen o.l., kan i nogle tilfælde medvirke at en hvepsedronning vil fravælge disse steder som dårligt egnede for et nyt hvepsebo.

Hvepse: 'Gør-det-selv' bekæmpelse

Hvis du selv planlægger at bekæmpe hvepsene, er det en god ide at finde ud af, om du er allergisk over for hvepsestik først. Så du er sikker på at du ikke vil reagere voldsomt, hvis du skulle blive stukket, da dette kan resultere i kraftige hævelser omkring stikket, og kan fører til vejrtrækningsproblemer. Det er derfor en god ide, at du for taget en test ved din lokale læge. Hvis du skulle være allergisk, anbefaler vi, at du kontakter en professionel til at fjerne boet i stedet.

Det er meget vigtigt, at du har beskyttelses udstyr på, når du skal fjerne et hvepsebo, for at forhindre at hvepsene kan stikke dig. Også selvom du ikke er allergisk over for hvepsestik. Det bedste du kan gøre for at beskytte dig fra hvepsestik er at bruge biavlerdragt, som beskytter hele kroppen og ansigtet, gummistøvle og gummihandsker.

Hvis du ikke har professionelt beskyttelsesudstyr, kan du bruge i stedet for:

• lange bukser, sokker samt en sweater med hætten trukket over hovedet
• et tørklæde eller halstørklæde rundt om halsen og den nederste del af dit ansigt
• beskyttelsesbriller eller skibriller
• gummistøvler
• gummihandsker

Det er en god ide at bruge gammelt tøj, hvis du bruger gift, da giften kan sætte sig i tøjet, eller misfarve. Det anbefales også, at du enten vasker eller skifter tøjet straks efter, at du har sprøjtet.

Det er vigtigt at du ikke står på en stige for at nå et hvepsebo, der sidder højt oppe. For hvis hvepsene sværmer dig, er der stor sandsynlighed for, at du falder og gør stor skade på dig selv.

Brug af insektgift
Hvis du har tænkt dig at bruge gift til at bekæmpe hvepsene med, er det vigtigt, at du finder et produkt, som er specielt designet til brug mod hvepse. Det kunne f.eks. være "Hvepsespray", med også ”Flue Chok” eller ”RTU insektgift”, som alle er insektgift på spraydåse, så giften kan bare skal sprøjtes på boet. Vær sikker på, at når du sprøjter, at der ikke er børn eller kæledyr tilstede.

Instruktioner til brug af gift:

• Tag det korrekte beskyttelsesudstyr på.
• Sprøjt i bunden af hvepseboet, der hvor indflyvningshullet sidder, med en konstant stråle af gift i ca. 10-15 sekunder, eller den tid der er specificeret på produktet. Skynd dig derefter at forlade området.
• Lad giften virke natten over. Kig til boet næste dag fra en god afstand. Hvis du stadig ser aktivitet omkring boet, gentages sprøjtningen igen på samme måde.
• Når der ikke er nogen aktivitet og hvepsene er døde, kan boet sikkert tages ned. Boet slås herefter i stykker med en pind eller lignende. Sprøjt stykkerne af boet med insektgiften igen. Sprøjt også det sted, hvor boet sad.
• Afskaf det ødelagte hvepsebo og de døde hvepse med det samme.

Fjernelse af et frit hængende hvepsebo
En anden effektiv metode til at skaffe sig af med sit hvepse problem, kunne være at fjerne et frit hængende hvepsebo helt på en gang. Dog kræver denne metode ofte at kommer meget tæt på hvepsene. Derfor er det ikke for sarte sjæle, og det er anbefalet, at man kun gør det, hvis man har en professionel beskyttelsesdragt på.

Fjernelse af frit hængende hvepsebo kan gøres med en pose af kraftig stof og uden nogle huller. Man tager posen rundt om et hvepsebo og sørger hurtigt for at posen er lukket tæt omkring hvepseboet, med en snor eller lignende. Dette skal helst gøres om natten eller sent om aften, så du er sikker på at du har fanget alle hvepse. Efter du har hvepseboet sikkert i stofposen, skal du enten afskaffe dem med det samme, ellers kan du drukne dem, ved putte posen i en spand med vand, og med en sten oven på for at holde posen nede. Vent så en dag med at tage posen op, så du er sikker på at alle hvepse er druknet. Derefter kan du smide hvepseboet og de døde hvepse ud.

Man kan også bruge en kraftig plastic sæk i stedet for en stof pose, og fx genudsætte hvepsene i naturen efter fjernelse af boet. Husk at have beskyttelses udstyr på når du åbner sækken!

At fange hvepsene i fælder
Hvis man ikke selv vil sætte sig i fare zonen for at blive stukket, kan man sætte hvepsefælder op. Hvepse fælder virker ved, at et lokkemiddel lokker hvepsene til fælden. Når først hvepsen så er kommet ind i fælden, vil den ikke kunne komme ud af fælden, og vil til sidst drukne i lokkemidlet. Denne metode vil drastisk reducerer bestanden af hvepse i et område omkring fælden, uden at du sætter dig selv i fare.

'Professionelle' hvepsefælder er normalt gule, da hvepsene bliver tiltrukket af den gule farve, men man kan også få et stort udvalg af dekorative hvepsefælder i glas.

Hvepse på bagerier, cafeer, restauranter m.v.

I august - september måned er de fleste hvepseboer ved at gå i opløsning, og hvepsene begynder at være rigtig generende. De opsøger steder hvor de kan få fat i søge sager, som kan være kager, frugter, marmelade, forskellige drikkevarer osv. Det er vigtigt for virksomheder at bekæmpe hvepse både diskret og effektivt og forhindre at hvepsene generer kunder. Elektriske insektdræbere som fx 'Nektar' der tiltrækker hvepse med både UV lys og hvepselokkemiddel og dræber dem efterfølgende, kan være en god løsning på hvepseproblemet.

Levende fangst med insektfanger:

Hvis det bare er enkelte hvepse, der har bevæget sig ind i dit hjem, er der andre muligheder end at prøve på at dræbe dem. En nemmere og mere human måde at håndtere de forvirrede hvepse, der har begivet sig ind i dit hjem, er ved at fange dem levende, og derefter sætte dem fri i naturen igen. Der er mange produkter, der vil hjælpe med at fange hvepsene nemt f.eks. en ”insektsuger” eller en ”insektfanger”.

Insektsugeren virker lidt som en lille støvsuger, som når du tænder for, vil suge hvepsen op i en beholder, uden at hvepsen tager skade. Derefter kan du sætte den fri igen ude i naturen.

En insektfanger kan virke forskelligt alt efter hvilken producent, der har lavet produktet. Den insektfanger jeg tager udgangspunkt i er ”Katcha bug”, som virker ved, at den har en lille plastik beholder for enden af en stang. Man sætter så plastik beholderen over hvepsen, når den har sat sig, og lukker derefter beholderen med den indbyggede plastikplade. Nu vil hvepsen være helt fanget og kan ikke komme ud, før du slipper den fri igen.

Skræmme hvepsene væk:

Hvis du ikke kan lide tanken om at slå hvepsene ihjel, kan du bruge hvepseafskrækkende midler som f.eks. ”Spray væk hvepse”, der er et middel, der kun indeholder naturlige ingredienser, som hvepsene hader. Derfor har det en afskrækkende virkning på hvepse, uden at gøre skade på dem.

Instruktioner til brug af hvepseskræmmer:
1. Sprøjt de steder, hvor du ikke ønsker hvepse, f.eks. i vindueskarme, ved døre o.l.
2. Hvepse vil nu prøve at undgå de områder du har sprøjtet.
3. Hvis sprøjtningen mister sin effekt, sprøjtes et ny lag på samme sted igen.

Et alternativ til at skræmme hvepse væk, kunne være et falsk hvepsebo, som kan fx hænges op på teressen. Et kunstigt hvepsebo virker ved at hvepsene ikke vil søge føde der hvor en anden hvepsefamilie har etableret sig.

Butik
Borebiller
Dræbersnegle
Duer og måger
Edderkopper
Flagermus
Fluer
Husmår
Hvepse
Klannere og biller
Mosegris
Muldvarp
Mus
Myrer
Møl
Rotter
Stankelben
Væggelus
Ukudt
Spørg om skadedyr
Om os
Job